Skolen eller skoletiden

Læssøesgade

 

 

 

 

 

 

Skolen

                Læssøesgade skole                     

Læssøesgade skole som jeg tilhørte er jo noget af et monumentalt bygningsværk, med borglignende relationer. Den indeholder så mange spændende detaljer, så man kan undre sig over hvordan der var råd til den slags på de tider hvor skolen blev bygget. Opførelsen foregik i 20erne. Altså kort efter 1. verdenskrigs afslutning..

Arkitekten er Ludvig A. Petersen og byggeriet er startet 1921 

Han tegned iøvrigt også Finsensgade skole, Fjordsgade skole og Ingerslevs Boulevard skole, og det kan man godt se på arkitekturen. Men flotte bygningsværker det.

Jeg begyndte i skolen april 44, så vi er nok mødt op i korte bukser hvilket vi bar fra april til oktober. Det have vel også den praktiske foranstaltning, at vi så ikke ødelagde vore bukser så let. Fodboldspillet kostede nogle skrammer, og med korte bukser var det kun knæene det gik ud over. Det kan stadig ses, men buksebenene blev skånet. Jeg hørte til Læssøesgade skole, og startede  i 1. C. Men fordi tyskerne havde overtaget skolen måtte vi starte andre steder. Det blev til et par skoler (Ingerslev Boulevard og Forældreskolen) før vi i formentlig  46 vendte hjem til borgen i triumf og med flag og vimpler m.v. 

Dette er et scannet skolefoto fra hjemmarchen til Læssøesgade.

TV2 synger om: "Der går min klasselærer". Det gør han også. Det er ham med den bløde hat. 44 Olsen. Læg iøvrigt også mærke til et par af drengene der har kalot på. Det havde vi næsten alle dengang. Den var formet og farvet som RAF's mærke. (Royal Air Force)

Dette skulle så blive min skole indtil 1954 hvor vi gik ud af skolen med realeksamen som det hed.

Skolen var en drenge og pigeskole, men vi gik ikke i klasse sammen. Selv i skolegården var der ligesom en usynlig linie vi ikke overskred før i de sidste klasser, hvor der nok blev lidt fraternisering.

Optagelseprøven til mellemskolen foregik på Munkegade skole, fordi man hidtil ikke havde haft det på vor skole. Det var nyt, at flere skoler i byen skulle udvides med mellem- og realklasser. Det var vel affødt af de store årgange der var på vej efter krigen. Vi var det første hold der kunne tage disse eksamener på Læssøesgade. Senere skriver jeg lidt om fodbold og AGF, men også i skoletiden spillede vi meget fodbold, idet gymnastiktimerne altid flyttede udendørs om sommeren, og da vor lærer, der hed Højriis var sekretær i Jydsk Boldspil Union lå hans hjerte naturligt til fodbold. Og vi ville gerne, men bagefter kan jeg se noget skævt i det. Vi blev delt op i 2 hold, på den måde, at 2 anførere på skift valgte spillerne til hvert sit hold, og det har ikke været morsomt hver gang at være de sidste der blev valgt. Det var heldigvis ikke mig. 

 Dengang kom man også på skolelejr. Vi var det på Mols i Fuglsølejren. Der anes en cykel, så vi har nok cyklet derud.

Jeg sidder forrest til venstre, medens ham der sidder yderst til højre er John Jensen der senere kom på landsholdet i fodbold.Centerforward.

Hvad lærte vi ellers i skolen? Ja det var nok ikke så ringe endda, skønt det vel var mest terperi-agtigt, men vi lærte selvfølgelig alle de fundamentale ting. Først og fremmest Dansk, regning(matematik), historie, geografi, botanik, fysik, sang, gymnastik og hvad det ellers var. I Dansk havde vi en fantastisk lærer der hed H.H.Olsen eller kaldet 44 Olsen. Han havde bl.a. et program i radion (statsradiofonien) hvor han tog lytterne med på landet, idet han kunne efterligne alle dyrene og på den måde skabe en illusion.

Der var nok mere diciplin i skolen den gang. Det med at forlade skolen i frikvarterene var simpelthen forbudt, og kostede lussinger eller det der var værre (en sveder). Men selvfølgelig prøvede vi det da alligevel. Dengang kunne man købe vandkringle på den anden side af gaden, Så det skulle prøves.

Kun een gang kan jeg huske vi fik lov, at smutte. Det var dengang Kaptajn Carlsen var ved at gå ned med sit skæve skib Flying Enterprise. Da måtte vi smutte over til en klassekammerat og høre radio i frikvarteret. Men det var også en verdensbegivenhed. Som eleverne i dag drøner ned i Holsteinsgade og køber pizzaer ville have været helt utænkeligt, og det burde det måske også være i dag?

Bagefter husker man kun skoletiden som noget godt. Det er vel ligesom soldatertiden.

Skoleferierne foregik, som tidligere nævnt i Brædstrup hos min tante og onkel. Han var fiskemand. Hentede hver morgen fisken på banegården, hvor den ankom fra Horsens med "Bryrupjens" som den blev kaldt. Banen der gik fra Horsens til Silkeborg. En del af den er i dag veteranbane. Iøvrigt en mageløs flot tur, hvilket jeg ikke ved om vi kunne se dengang.

Det er ligesom den udsigt der er i Brædstrup ud over Ring sø der er virkelig flot, men dengang kunne man ikke se det. Jeg har aldrig hørt min far sige det. Men alt var mere hårdt og når man kom cyklende fra Ring så var bakken op til Brædstrup knaldhård på de gamle vrag af cykler vi kørte på.

Årene gik og halvdelen af drengene gik ud af skolen efter mellemskoleeksamen og resten tog realeksamen. Så skiltes vi, mange af os har ikke mødtes siden. Men efter 50 år var vi alligevel en flok der var til jubilæum. Det blev holdt på Thors Mølle sammen med vor pigeparallelklasse.

Hvor var vi dog flotte da vi gik ud af skolen. Nu skulle verden erobres.

Nedenfor billeder fra vort jubilæum. Det er blevet lettere, nu hvor vi lever i en digital verden.

                  

                 

Det viste sig, at pigerne havde mødtes hver 5. år, men vi travle drenge, havde selvfølgelig ikke fået det fulgt op, skønt vi vel havde været inde på det da skolen sluttede. Men vi spredtes for alle vinde og så gik årene. Men jubilæet var rigtig godt, og der gik kun meget kort tid før snakken gik som var det dagen før vi var skiltes. De gamle øgenavne kom op o.s.v. Vi var bl.a. 3 Leif'er så et eller andet skulle der til.